Przykopa 14, 43-400 Cieszyn
http://dworek-cieszynski.pl/
Tel.: 33 858 11 78
info@dworek-cieszynski.pl
Dzielnica Cieszyna, zwana popularnie Wenecją, znajduje się nad kanałem Olzy „Młynówka”. To pełne uroku, ustronne miejsce, ściśle jest związane z historią miasta a jego początki sięgają XVI wieku. Okolica straciła gospodarcze znaczenie, które pełniła przed laty, stając się miejscem romantycznych spacerów cieszynian i osób odwiedzających miasto. Na stałe wpisał się w jej charakter Dworek Cieszyński. O każdej porze roku zaprasza w swoje progi otulając niezwykłym, domowym klimatem.
Restauracja i pokoje gościnne witają stylowymi wnętrzami, ciepłem kominka i zapachem regionalnych przysmaków. Miejsce idealne na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi. Pyszna domowa kuchnia oparta jest na regionalnych smakach i tradycyjnych śląskich recepturach, których przestrzegają doświadczeni kucharze. Profesjonalną obsługę zapewniają kelnerzy – Marzena i Arkadiusz, którzy o kulturę obsługi gości dbają w Dworku Cieszyńskim już od kilku dobrych lat, ciesząc się nienaganną opinią.
W Dworku Cieszyńskim organizowane są różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, wesela, urodziny, uroczystości rodzinne, a najlepszym dowodem na zadowolenie gości jest ich powrót i fakt, że polecają nas znajomym – mówi Marzena Rudzka – kelnerka pracująca w restauracji od 8 lat – widać duży progres w porównaniu do ubiegłych lat, zmiany korzystnie wpłynęły na zainteresowanie gości naszym lokalem – dodaje.
Końcem 2015 roku nastąpiła zmiana właściciela restauracji , który nastawiony jest na modernizację lokalu, oczywiście dbając o jego historyczno – zabytkowy charakter. Co najważniejsze kolejne lata rokują innowacjami, inwestycjami i planem na dalszy rozwój tego urokliwego miejsca. Na chwilę obecną nastąpiła rozbudowa ogródków letnich i zagospodarowanie zieleni wokół Dworku Cieszyńskiego, co dodało mu uroku i stało się miejscem spacerów, odpoczynku i przyjacielskich spotkań.
Klimat regionu i smak tradycji to cel, który ma podtrzymać dobrą regionalną kuchnię i wzbogacić ją o kolejne, wyjątkowe smaki.
Stawiamy przede wszystkim na jakość potraw i ich smak, bazujemy na świeżych produktach, trzymamy się tradycji cieszyńskich przysmaków – mówi Barbara Misiarz – obecny szef kuchni, wieloletni pracownik Dworku Cieszyńskiego. Karta menu obfituje w dania kuchni regionalnej, niektóre z nich to: żurek śląski, rosół z tradycyjną kluską wątrobianą, pierogi własnej roboty, flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, rolada wołowa wg unikalnej receptury, kluseczki śląskie i modra kapusta , a na deser proponujemy szarlotkę własnego wypieku lub deser oparty na lodach własnej produkcji. Ponadto wprowadziliśmy do karty danie dnia, opierając się na sezonowych, świeżych produktach, oraz danie dnia – szef kuchni poleca – pozwalając Gościom wypróbowanie konkretnego dania z karty w zdecydowanie niższej cenie – dodaje Pani Basia.
Zarząd spółki Dworek Cieszyński Sp. z o.o. zapowiada kolejne zmiany i inwestycje w następnych latach. Dworek Cieszyński to z pewnością wyjątkowe miejsce w naszym mieście, gdzie obecni właściciele chcą dbać o kulinarne, regionalne dziedzictwo w postaci potraw kuchni polskiej. W naszej narodowej kuchni drzemie wiele unikalnych smaków, których nie można skazać na zapomnienie.
Dworek Cieszyński w najbliższym czasie organizuje wigilie zabawę Sylwestrową.
Serdecznie zapraszamy.