Rum Baba

0
677
- reklama -

RUM BABA, to drożdżowa babeczka nasączona syropem rumowym, o polsko-francuskim rodowodzie. Dziś, mimo polskich korzeni, jest cukierniczym symbolem Neapolu, ale mamy nadzieję, że już niedługo i Cieszyna, przecież ciasto drożdżowe od włoskiego gwaru zdecydowanie woli polską ciszę.

Drożdżowe baby uważane były za polski specjał już od czasów Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Do popularyzacji drożdżowych wypieków w zachodnich częściach Europy przyczynił się król Stanisław Leszczyński. Zmuszony do abdykacji na rzecz Augusta II Mocnego i wygnany z kraju, znalazł azyl we francuskim Wissembourgu. Podobno właśnie tam powstał słynny francuski deser, baba au rhum. Król skarżył się szefowi pałacowej kuchni Nicolasowi Stohrer na suchość wypieków, dlatego ten nasączył drożdżowe ciasto słodką marsaląi rumem. Deser, wyglądający na egzotyczny, bardzo zasmakował polskiemu władcy, który nadał mu nazwę baba au rhum, na cześć ulubionej baśni o Ali Babie i 40 rozbójnikach. Kiedy w 1725 roku córka Stanisława, Maria Leszczyńska, poślubiła Ludwika XV, Stohrer przeniósł się wraz z nią na dwór w Wersalu. Po kilku latach otworzyłw Paryżu cukiernię, gdzie zaczął sprzedawać nasączoną ponczem rumowym babkę.

Drożdżowy specjał trafił do Neapolu z Francji za sprawą monzù – mistrzów sztuki kulinarnej prowadzących kuchnie w arystokratycznych domach. Ich tytuł pochodzi od francuskiego słowa monsieur, a pierwsi monzù zostali wyszkoleni przez Francuzów przysłanych na neapolitański dwór przez Marię Antoninę. Francuska monarchini chciaław ten sposób ratować podniebienie ukochanej siostry, Marii Karoliny Austriaczki. Świeżo upieczona królowa Neapolu, żona Ferdynanda I Burbona, nie była zachwycona prostą kuchnią południowych Włoch i tęskniła za wyrafinowanymi smakami północnej Europy. Po kilku latach nikt nie pamiętał już o polsko-francuskim rodowodzie ciasta, a babà stała się cukierniczym symbolem Neapolu.

Dziś drożdżowej babeczki nasączonej syropem karmelowo – rumowym, delikatnej i lekkiej jak powietrze można skosztować również w Cieszynie, w kawiarni Tramwaj Cafe, który przygotowuje ją według własnych, tajnych receptur. Jak twierdzą bywalcy, cieszyński specjał smakuje nawet lepiej niż w Neapolu.

- reklama -

Zapraszamy do Cieszyna, ul. Mennicza 44, Cieszyn
Facebook/Tramwaj.Cafe     Instagram/TramwajCafe

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here