ŚLIWKOWO-MIĘTOWE SMOOTHIE

0
866
depositphotos.com
- reklama -

Przepisów na owocowe SMOOTHIE jest nieskończenie wiele. Dzisiaj zaskakująca kompozycja śliwkowo-miętowa z nutą pomarańczy. Proponujemy wykorzystać dostępne o tej porze roku żółte śliwki np. renklody. Doskonałym dopełnieniem smaku będzie cytryna oraz mięta, która doda świeżości.

Składniki:

6 dojrzałych żółtych śliwek
3 łyżeczki ksylitolu
2 -3 pomarańcze (na 1/2 szklanki soku pomarańczowego)
kilka łyżek soku z cytryny
kilka listków mięty
lód

Przygotowanie:

- reklama -

Wyciśnij sok z pomarańczy. Śliwki umyj i wyjmij z nich pestki. Możesz obrać je ze skóry, ale nie jest to konieczne. Zblenduj je z sokiem, dodaj ksylitol i listki mięty, zmiksuj ponownie. Przelej do szklanki i dodaj pokruszony lód. Śliwkowe smoothie podaj schłodzone.

Na zdrowie!

Ksylitol – to naturalny cukier otrzymywany z kory fińskiej brzozy. Jego śladowe ilości znajdziemy w niektórych owocach. Występuje w truskawkach, malinach, jeżynach, gruszkach czy śliwkach. Ze względu na swoją chemiczną strukturę ma większe niż sacharoza zdolności do pobudzania receptorów smakowych na naszym języku. Mówiąc inaczej, jest słodszy od zwykłego, białego cukru. Bardziej słodki, ale zdecydowanie mniej kaloryczny! Różnica jest znaczna. Ta sama ilość dostarczy o 40% kalorii mniej niż zwykły cukier. Przy okazji zmniejszy łaknienie. Jest więc idealnym zamiennikiem cukru dla miłośników słodkiego i osób dbających o linię i zdrowie jednocześnie. Ksylitol docenią też diabetycy. Indeks glikemiczny (IG) jest aż czternastokrotnie niższy od białego cukru! Do tego dochodzą właściwości antybakteryjne. Prócz tego ksylitol poprawia przyswajanie wapnia w organizmie. Lepsza mineralizacja zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Nie lubią go też niebezpieczne dla zdrowia grzyby i drożdżaki.