Wazelina kosmetyczna

0
102
depositphotos.com
- reklama -

Wazelina – złoty środek naszych babek – do dzisiaj znajduje zastosowanie w kosmetyce
i farmaceutyce. Stosowana doraźnie na zbytnio wysuszoną skórę czyni cuda wygładzając jej powierzchnię. Tworzy na niej film czyli warstwę okluzyjną zapobiegając nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Przesuszone dłonie czy stopy w mig uczyni gładkimi i pięknymi.

Skąd się wzięła ta substancja?

Angielski chemik Robert August Chesebrough w roku 1872, mając 22 lata, za uzbierane oszczędności wyruszył do Titusville w Pensylwanii, gdzie odkryto złoża ropy naftowej. Tam na wieży wiertniczej zauważył, że górnicy używają białej mazi odkładającej się na wiertle do smarowania ran, co przyspieszało ich gojenie. W bardzo krótkim czasie wyodrębnił z tej substancji, podobnej do wosku, użytkową wazelinę, a następnie przez dziesięć kolejnych lat doskonalił proces wyodrębniania i oczyszczania. Z gotowym już produktem podróżował po  USA  prezentując wynalazek i jednocześnie prowadząc obwoźną sprzedaż. Sam jej wynalazca przeżył 96 lat – jak twierdził – dzięki temu, że codziennie zjadał łyżkę wazeliny.

Czym jest wazelina?

- reklama -

Wazelina (ang. petroleum jelly) jest bezwonną, nierozpuszczalną w   wodzie   substancją  mazistą, powstałą z produktów rafinacji  ropy naftowej. W zależności od stopnia oczyszczenia może przyjmować zabarwienie od białego, przez żółte po brązowe. Topi się w temperaturze powyżej 35-36 st. C. Ma szerokie zastosowanie. Wazelina techniczna służy do zabezpieczania różnych powierzchni przed działaniem czynników zewnętrznych, chroni m.in. metale przed korodowaniem, a także skórę czy gumę przed wysychaniem, przymarzaniem i niszczeniem. Wazelina zapewnia poślizg narzędziom i wymagajacym tego elementom, dlatego jest używana do smarowania i usprawniania mechanizmów.

W kosmetyce stosuje się wazelinę białą, czyli wazelinę o najwyższym stopniu oczyszczenia. Po dodaniu substancji zapachowych sprzedawana jest pod nazwą wazelina kosmetyczna. Tania i niezwykle skuteczna ma szerokie grono popleczników. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania wazeliny jest skóra (cera) trądzikowa, tłusta z zaburzoną gospodarką w produkcji sebum (łój skórny). Stosowanie na nią olejów mineralnych, w tym wazeliny, ale też wielu innych natłuszczających substancji, może doprowadzić do powstania lub zaognienia istniejących stanów zapalnych. Idealnie za to sprawdza się przy skórze suchej lub atopowej. Wchodzi w skład kosmetyków specjalistycznych, także tych przeznaczonych dla noworodków i niemowląt z atopowym zapaleniem skóry.
Znajduje również zastosowanie w farmaceutyce będąc substancją podstawową wielu maści np. ocznych zawierających antybiotyki lub hydrokortyzon.
Pochodzenie wazeliny może budzić opory zwolenników ekologii, dlatego warto wiedzieć, że w sprzedaży znajduje się również wazelina roślinna lub z wosku pszczelego. Można też zrobić ją samodzielnie.

Naturalna wazelina z wosku pszczelego

2 łyżki wosku pszczelego
½  szklanki oliwy z oliwek
opcjonalnie – olejek eteryczny

Umieść wosk pszczeli i oliwę z oliwek w małym rondelku i podgrzej (najlepiej w kąpieli wodnej), do momentu, aż rozpuści się wosk. Następnie przelej do pojemnika, w którym będziesz przechowywać naturalną wazelinę.

Voila 🙂

 

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here