Truffelki z siemieniem lnianym i karobem

0
1053
fot. arch. Spot
- reklama -

Cieszyńskie ciasteczka to już tradycja. Maleńkie cudeńka, których samodzielne przygotowanie wpisało się w rodzinne świętowanie. Jak nie ulec pokusie ciągłego ich podjadania? Może po prostu przyrządzić takie, po które można sięgać do woli. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu bez rozpływających się w ustach przysmaków, polecamy ich zdrowszą wersję.

Do przygotowania około 18 sztuk potrzebujesz:

1/2 szklanki naturalnego masła migdałowego
lub masła arachidowego
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki mąki kokosowej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki karobu w proszku

W dużej misce wymieszaj masło orzechowe, miód i ekstrakt z wanilii, aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę kokosową, zmielony len i sól morską. Połącz suche i płynne składniki i kontynuuj mieszanie, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
Rękami ugnieć ciasto. Jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj odrobinę mąki kokosowej. Jeśli się rozpada, polej je łyżeczką wody i dalej ugniataj. Dodaj proszku karobowego. Nabieraj łyżką porcję ciasta i turlaj w dłoniach, nadając mu kształt kulki. Obtocz w karobie. Przechowuj w lodówce.

- reklama -

Na zdrowie!

Karob – inaczej mączka chleba świętojańskiego to zmielone na proszek nasiona, które znajdują się w chlebie świętojańskim, czyli w strąkach szarańczyna strąkowego – wiecznie zielonego drzewa, które można spotkać przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Indiach i Australii. Karob występuje nie tylko w postaci proszku, lecz także melasy. Charakteryzuje go lekko karmelowy aromat, przypominający kakao, w związku z tym jest traktowany jako dobra alternatywa dla kakao i czekolady. Mączki chleba świętojańskiego można używać jako zagęstnika i zamiennika jajek. Na jej bazie można przyrządzić pyszne desery i ciasta.

Wypalone i zmielone nasiona drzewa karobowego są stosowane także jako namiastka kawy. Jednak w przeciwieństwie do niej nie zawierają kofeiny. Za to posiadają wiele pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez oraz witaminy: A, B2, B3 oraz D. Dlatego regularne spożywanie karobu wspomaga działanie układu nerwowego i odpornościowego, pozwala zachować prawidłowy metabolizm i wzmacnia kości. To produkt bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancją glutenu.