Jedzmy biały twaróg!

0
935
fot. Skoczowskie
- reklama -

Biały ser znany jest nam już od dawna. Babcie korzystały z tego produktu, aby przygotować domowy farsz do pierogów ruskich, kluski leniwe, pasty twarogowe na kanapki czy słodkie nadzienie do naleśników. Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki aromatycznej kawy bez domowego sernika z prawdziwego twarogu. 

Dominującym składnikiem, dla którego powinniśmy regularnie spożywać twaróg jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Białko mleka – kazeina, zaliczane jest do białek pełnowartościowych, a więc takich, których skład aminokwasowy pozwala na niemal całkowite ich wykorzystanie. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczyć z jedzeniem. Ponadto jest w nim magnez, potas oraz witaminy A, D oraz witaminy z grupy B i E. I co najważniejsze, ser twarogowy dostarcza wapń, który jest głównym budulcem kości oraz cynk, który powoduje szybsze gojenie ran, wzmacnia odporność, oraz wspomaga wzrost włosów i paznokci.

Do produkcji sera używane są mleka pełne lub odtłuszczone, stąd sery tłuste, półtłuste i chude. Najlepszym wyborem jest ser najmniej przetworzony, czyli zwykły twaróg, najlepiej półtłusty. Znajdziemy w nim rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D i E, których nie ma w chudym serze. Jednocześnie ser półtłusty jest mniej kaloryczny i zawiera prawię o połowę mniej tłuszczy nasyconych od swojego tłustego odpowiednika. Jeśli nie lubimy konsystencji twarogu, możemy sami przygotować „serek kanapkowy”. Wystarczy zblendować ser twarogowy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub fety. Przyrządzić możemy też wersję paprykową z dodatkiem pieczonej papryki lub pomidorową z pieczonymi pomidorami. W ten sposób wiemy, że jemy zdrowo. 

Właśnie do takich specjałów należy, „SKOCZOWSKIE” ser twarogowy półtłusty, nagrodzony zarówno przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Kapitułę Znaku „ Jakość Tradycja” ale również przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Twarogi produkowane w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skoczowie. Wytwarzane są według dawnej, tradycyjnej receptury bez dodatków konserwantów i aromatów, krojone i pakowane ręcznie. Proces obróbki w wannie przebiega pod bacznym okiem serowara, co pozwala na uzyskanie twarogu o odpowiednim smaku i strukturze. Mleko do produkcji twarogów pochodzi z terenów górskich. 

- reklama -

Poza serem, uznanie członków jury zdobył także „SKOCZOWSKIE” kefir kubek 400g.

Produkt ten powstaje z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się zakwas czystych kultur kefirowych. Produkt ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, zarówno w warunkach domowych, jak i gastronomii. Jego smakiem może cieszyć się każdy, no! z wyjątkiem niemowląt i osób uczulonych na białka mleka.

Kefir i ser twarogowy został oceniony w trakcie lipcowego audytu produktów spożywczych. Loża Ekspertów przyznała maksymalne noty za wszystkie aspekty – smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. – toteż uhonorowano je godłami jakości i tytułami TOP PRODUKT. Obradom komisji przewodniczył gastronom i współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, Mirek Drewniak. Audyt miał miejsce w Sosnowcu, 26 lipca 2017 roku.