BATADOR – ŚWIĄTECZNY TORT NA BATATACH

0
1705
fot. arch.Spot
- reklama -

Świąteczny tort batatowy, wyjątkowy i elegancki. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Udaje się również w wersji bezglutenowej.

Do przygotowania CIASTA potrzebujesz:

600-700 g batatów,
3 szklanki mąki pszennej lub owsianej bezglutenowej
6 jaj,
3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego),
175 g miękkiego masła,
200 ml mleczka kokosowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
1,5 łyżeczki sody,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
¼ tartej gałki muszkatołowej,
szczypta soli.

Do przygotowania KREMU potrzebujesz:

- reklama -

100 g miękkiego masła,
400 g serka Mascarpone,
½ szklanki cukru pudru,
2 – 3 łyżeczki wody różanej,
szczypta soli,
8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki,
50 ml likieru porzeczkowego Cassis,
płatki róży,
wiórki z ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Bataty umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj olejem, połóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiecz do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudź, usuń skórę, miąższ zmiksuj blenderem.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą mas stopniowo dodając po łyżce serka i wodę różaną. Ucieraj kolejne 1-2 minuty. Odstaw do lodówki.
Dwie okrągłe formy na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Połącz suche składniki przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj wanilię i wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Zmniejsz obroty, stopniowo dodawaj suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.
Masę przelej do dwóch form, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piecz do suchego patyczka, wystudź.
Konfiturę z czarnej porzeczki wymieszaj z likierem Cassis. Blaty wyjmij z form, każdy przekrój na dwa cieńsze krążki. Na pierwszym rozsmaruj połowę konfitury z cassisem. Nakryj drugim, na wierzchu rozsmaruj 1/3 kremu różanego. Połóż kolejny krążek, rozsmaruj konfiturę. Na ostatnim rozłóż pozostały krem. Udekoruj płatkami róży i wiórkami z czekolady.

Na zdrowie! Amelia Witos