Bistro Szara Reneta

0
56
- reklama -

Współczesna kuchnia to nie tylko doskonale zrównoważone smaki i proporcje czy odpowiedni balans pomiędzy zmysłami, a potrzebą codziennej kulinarnej celebracji, ale również czysta przyjemność z obcowania z przestrzenią, która zapewnia komfort degustacji. To wszystko spotkamy w Bistro Szara Reneta, miejscu szczególnym nie tylko dla mieszkańców Śląska Cieszyńskiego.

Kuchnia w pełni autorska

O powodzeniu każdego kulinarnego przedsięwzięcia zawsze decyduje wiele czynników. A o tym, że uda nam się dotrzeć do podniebień i serc gości najczęściej decydują niuanse. Bistro Szara Reneta powstało jednak z określonej potrzeby – miłości do gotowania. To dzięki niej już od samego początku, czyli jesieni w 2018 roku mogliśmy się przekonać, co kulinarna pasja oznacza w praktyce. Szef kuchni – Piotr Polak, który wraz z żoną Bernadetą prowadzi Szarą Renetę, od zawsze był przekonany, że sens sztuki kulinarnej drzemie w autorskich, niepowtarzalnych i niepodrabialnych smakach. Gdy zdecydował się na otwarcie bistro w Skoczowie, miał już za sobą wiele doświadczeń z gotowaniem, również tych wyniesionych z Francji. Ten wieloletni, dziś już niemal trzydziestoletni staż w pracy dawał i wciąż daje mu ogromną pewność podczas tworzenia kolejnych propozycji. Stąd jeśli wybieracie się do Szarej Renety, możecie być pewni, że przed Wami wiele pozytywnych zaskoczeń. Nic tak przecież nie pobudza zmysłów, jak otwartość na nowe, nieznane smaki, które z myślą o nas tworzy wyjątkowy szef kuchni.

Sezonowość i gotowość na kulinarną przygodę

O niepowtarzalności Szarej Renety moglibyśmy rozmawiać długo. Ten czas jednak lepiej poświęcić na rozsmakowywanie się w propozycjach szefa kuchni, więc ograniczmy się do spraw najistotniejszych. W Szarej Renecie tradycja umiejętnie łączy się z nowoczesnością, a przejawem kuchennej doskonałości jest również jej sezonowość. Jak zdradza małżeństwo Polak – nic tak nie porusza ich kulinarnych pomysłów, jak oczekiwanie na pierwsze przejawy wiosny i rodzący się świat w pełni naturalnych produktów, świeżych i bardzo często pozyskiwanych od lokalnych producentów, z których zespół Szarej Renety pod przewodnictwem szefa kuchni wyczarowuje dla swoich gości najróżniejsze potrawy. Nie będziemy w tej chwili zdradzać menu, które podobnie jak dzieła sztuki, powstaje mozolnie, by cieszyć swoich odbiorców jak najdłużej. Możemy jednak zdradzić, że zespół Szarej Renety opiera się na kalendarzu kwitnień, stąd już niebawem bistro dosłownie eksploduje wielością smaków, zapachów, kolorów i kształtów.
Aby jednak wzmóc jeszcze bardziej doznania i wnieść w celebrowanie posiłków element zaskoczenia, szefostwo Szarej Renety przygotowało set menu, czyli taką kompozycję w menu, w której możemy liczyć na kulinarne niespodzianki w trzech, czterech lub siedmiu odsłonach. Ta propozycja cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a Szara Reneta jest jedynym w Polsce miejscem, w którym z takiej formy kulinarnego doświadczenia możemy skorzystać. Goście sami decydują o ilości odsłon (na 3 oraz 4 można się zdecydować a’la carte, w przypadku 7 odsłon wymagana jest wcześniejsza rezerwacja) zgłaszają szefowi kuchni swoje alergeny oraz bardzo nielubiane przez siebie produkty, a potem już wszystko w rękach i kulinarnej intuicji Piotra Polaka i jego zespołu. A ta niepewność w oczekiwaniu na potrawę tylko wzbudza apetyt – można usłyszeć w Szarej Renecie.
Dodatkowo przy set menu możemy również skorzystać z kolejnego intrygującego i działającego na zmysły doświadczenia – wine pairingu, czyli dopasowania wina do przygotowywanej potrawy.
Potrawy powstające w Szarej Renecie są inspirowane kuchnią całego świata, jednak mówią sami o sobie – najwierniejsi pozostają kuchni polskiej i francuskiej. Szef kuchni pozostaje wierny idei gotowania À la minute. Dania są przygotowywane w rondelkach – bo zespół Szarej uwielbia gotować w rondelkach, a każda potrawa powstaje stricte pod konkretne zamówienie. Wszystkie produkty, które trafiają na stoły, są wyrabiane na miejscu. Szef kuchni nie dopuszcza do siebie nawet myśli, aby mógł skorzystać z półproduktów. Każda potrawa i każdy dodatek są przygotowywane są od podstaw przez zespół Szarej Renety.
Co więcej, na miejscu, w przyrestauracyjnej piekarni, wyrabiane jest również pieczywo – w tym pieczywo specjalistyczne, czyli np. to powstające bez użycia mąki. Od niedawna bistro zaprasza nas również na śniadania i późne śniadania oraz słodkości – te klasyczne i mniej oczywiste z witrynki, która przywita Państwa przy wejściu do restauracji.

- reklama -

Jak trafić do Szarej Renety

To nic trudnego. Bistro mieści się w Skoczowie przy Rynku pod numerem 7. Aby mieć pewność, że znajdziemy miejsce, dobrze jest wcześniej się umówić i zarezerwować stolik, zwłaszcza gdy wybieramy się w większej grupie. W lokalu znajduje się kącik dziecięcy, a menu dla najmłodszych choć również zmienne, zawsze zawiera pozycje, które maluchy znają i jadają. Szara Reneta organizuje także imprezy okolicznościowe – goście mogą skorzystać z sali na 60 osób oraz piwniczki na 20 osób. Bistro zapewnia również obsługę cateringową dla osób prywatnych i firm. Warto wspomnieć o ich specjalistycznym cateringu dla grup zorganizowanych – restauracja wyspecjalizowała się w żywieniu dzieci i współpracuje ze żłobkami oraz przedszkolami na terenie Śląska Cieszyńskiego.