SKALNY MŁYN

0
2273
fot. Maciej Kłek
- reklama -

KONTAKT
Restauracja Skalny Młyn, ul. Katowicka 211, 43-450, Ustroń
+48 730 105 599, +48 530 722 722

RESTAURACJA@SKALNYMLYN.PL
Zapraszamy codziennie do godziny 22:00

Arkadia – kraina wiecznego szczęścia, ziemski raj, w którym króluje spokój i harmonia. Podobno nie istnieje, a jednak… Przekraczając bramę restauracji Skalny Młyn, znajdujemy się w idyllicznej krainie sielankowej szczęśliwości, miejscu pełnym uroku i czaru. Położona na trasie prowadzącej do Ustronia przyciąga spojrzenia. Architektura wkomponowana w naturalną zieleń zaskakuje niepowtarzalnym stylem. Całość przemyślana i precyzyjnie zaplanowana daje poczucie ładu i przenosi w świat, za którym tęsknimy od niepamiętnych czasów. Czyż nie dlatego poeci wymyślili Arkadię? Ogród z bogatą roślinnością wprost wzywa, by po nim spacerować. Centralne miejsce wśród skał zajmuje napędzane wodą koło młyńskie. To ono sprawia, że jak żywe jawią się obrazy szczęśliwej, dawnej wsi. Szum wody napawa spokojem i beztroską. Tylko patrzeć, jak zza rogu wyłoni się urocza pasterka z koszykiem pełnym smakowitości na ręku i zaprosi, by usiąść w cieniu drzewa. Drewno, kamienne mury, stare gonty − wszystko to buduje niezwykły klimat. Wzmacniają go roślinne malowidła na budynku restauracji, delikatne, pastelowe, które są niejako tajemniczą zapowiedzią tego, co wewnątrz. Przekraczając próg sali restauracyjnej, widzimy stylowe, jasne wnętrze, w którym dominuje stare drewno i cegły. Malowidła na ścianach i sufitach, przywodzące na myśl malarstwo François Bouchera i Jean-Honoré Fragonarda, dają poczucie radości i błogostanu. I to jedyne w swoim rodzaju drzewo wkomponowane w budynek, stojące na parterze i pnące się przez piętro, by „wyrosnąć” ponad dach! Niebywałe!

W centralnym miejscu sali uwagę przyciąga wóz załadowany beczkami, aż chce się usiąść przy stole w oczekiwaniu na dzban pełen wina. Biesiadowanie można rozpocząć od przystawki. 

- reklama -

W menu tatar z polędwicy wołowej czy ser górski z żurawiną. Wśród specjalności szefa kuchni znajdziemy pierś z kaczki na grzybowym pęczaku czy pieczonego lucjana. W karcie szeroki wybór dań od tradycyjnych, domowych zup przez dania mięsne, ryby do wykwintnych deserów. Wśród nich przykuwają uwagę lody waniliowe na śliwkach duszonych z krupnikiem. Obfity obiad można zakończyć aromatyczną kawą San Salvador. Idylla!

Do dyspozycji gości oddane są dwie sale: dolna z tarasem i górna zaplanowana na organizację imprez okolicznościowych. Na uboczu w górnej sali jest też wyjątkowy zakątek z podłogą z czarnego dębu przeznaczony na mniejsze spotkania, konferencje czy szkolenia.

Szkoda tylko, że nie można zaszyć się tam na dłużej, ale może już niedługo…