FIT CIASTO Z POMARAŃCZAMI

0
179
depositphotos.com
- reklama -

W przygotowaniu ciasta fit kluczowe jest to, by niezdrowe składniki podmienić na zdrowe z jak najmniejszą stratą dla smaku. Nie zawsze takie zmiany się udają, ale w cieście z pomarańczami sprawdziły się doskonale. Zwykłą mąkę można zastąpić mąką kokosową. A cukier zamienić na prawdziwy miód. Warto znaleźć też w sklepie czerwone pomarańcze. Od tych klasycznych różnią się wyglądem i smakiem ‒ są słodsze.

Składniki:

– jedna czerwona pomarańcza
– skórka starta z jednej czerwonej pomarańczy
– pół szklanki mąki kokosowej
– 6 jajek
– szczypta soli
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
– szczypta kardamonu
– 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
– łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Pomarańczę sparz we wrzątku, osusz i zetrzyj skórkę. Do miski wbij jajka i dodaj wszystkie mokre składniki: olej, miód, wanilię. Całość wymieszaj. Wrzuć kardamon, sól i skórkę z pomarańczy. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Ciasto przelej do foremki o średnicy 20 – 22 cm. Pomarańcze pokrój w cienkie plasterki i delikatnie połóż na surowym cieście. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 20 minut, aż patyczek po włożeniu do ciasta będzie czysty. Wystudź i podawaj.

Na zdrowie!

Mąka kokosowa – nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale jest również bogata w liczne wartości odżywcze. Jest niskowęglowodanowa, zawiera sporo błonnika oraz przyspiesza przemianę materii, co oznacza, że doskonale nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. Nie zwiera glutenu. Oprócz tego jest bogata w potas, kwas foliowy, magnez i fosfor. Zawiera witaminy z grupy C, E, K oraz niacynę i tiaminę. Obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego. Ma dobry wpływ na pracę serca.

- reklama -