Różane ciasto z polenty z pistacjami i kardamonem

0
1353
fot.arch. Spot
- reklama -

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

100 g polenty
100 g mielonych migdałów
100 g pistacji, drobno posiekanych
100 g cukru muscovado
200 ml oliwy
3 jajka
2 łyżki wody różanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego kardamonu
sok i skórka z jednej cytryny

Do nasączenia potrzebujesz:

sok z 1 cytryny
50 ml miodu
2 łyżki wody różanej

- reklama -

Na lukier cytrynowo-różany potrzebujesz:

1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczkę wody różanej
do podania: posiekane pistacje i płatki lub paczki róży

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Okrągłą formę do ciasta smarujemy lekko oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy polentę, mielone migdały, pistacje, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i kardamon. W drugiej misce mieszamy oliwę, roztrzepane jajka, wodę różaną i sok z cytryny.
Łączymy suche i mokre składniki, dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Kiedy ciasto jest prawie gotowe do wyjęcia z piekarnika, mieszamy sok z cytryny z miodem i wodą różaną. Mieszanką polewamy gorące ciasto, studzimy w formie.
Składniki lukru dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Polewamy wystudzone ciasto lukrem.
Dekorujemy posiekanymi pistacjami i pączkami róży.

Na zdrowie! Amelia Witos