SMAKI ZAMKNIĘTE W PIZZY

0
58
fot. arch. Spot
- reklama -

Woda, mąka, sól to podstawowe składniki służące do przygotowania białego, płaskiego chleba o okrągłym kształcie. To danie obecne na wszystkich europejskich stołach, które jednak przybiera różne nazwy i smaki, w zależności od lokalnych tradycji. Mamma Mia niewielka pizzeria przy ul.Stawowej 60 w Cieszynie zaprasza w swoje progi na najlepszą pizzę i domowe obiady. Zamówienia przyjmujemy pod numerem: 

tel. 785 717 717

- reklama -

w godzinach 12.00 – 16.00 OBIAD DNIA – nie wyjdziesz głodny!!!

Pizza miała swoje początki w Grecji. Choć nierozerwalnie związana jest z Włochami, to już w starożytnej Grecji wypiekano płaskie placki, które skrapiano oliwą i posypywano ziołami. Włosi z Neapolu w XVII wieku dodali świeże pomidory i nadali nazwę „pizza”. Każdy Włoch wie, że wypromowaniu potrawy pomogła królowa Małgorzata Sabaudzka (koniec XIX w). Neapolitański piekarz Esposito przygotował dla niej pizzę. Na cieście ułożył dodatki w kolorze włoskiej flagi: czerwone pomidory, białą mozarellę i zieloną bazylię. Królowa była zachwycona. Na popularność pizzy na świecie zapracowali włoscy emigranci, którzy zawieźli ją do Ameryki Północnej. Zachwycili się nią również amerykańscy żołnierze, którzy stacjonowali we Włoszech w czasie II wojny światowej. 

Prawdziwa włoska pizza, a ta podawana w polskich lokalach, to dwa różne światy. Różnica jest w rodzaju mąki, sosie pomidorowym, w przyprawieniu. I w minimaliźmie przy stosowaniu dodatków. My lubimy mocno doprawione, a Włosi wprost przeciwnie. I żaden Włoch nie zbezcześci pizzy keczupem.

Jak poznać dobrą pizzę?

Ciasto musi być cieniutkie, obłożone tak, by nie było dookoła brzegów niepokrytych farszem. Sos z miąższu pomidorów, delikatnie doprawiony oregano. Do tego mozzarella. Kiedy taka, gorąca margherita trafi prosto na stół, można ją jeszcze delikatnie skropić oliwą z oliwek. Margherita to najprostsza pizza. W tej prostocie tkwi jej siła. Chcąc sprawdzić, czy pizzeria robi dobrą pizzą, wystarczy zamówić margheritę. Jeśli jest dobra, to każda inna też będzie smaczna. Pizza by była naprawdę smaczna powinna być jedzona w towarzystwie. Właściciel pizzerii Mamma Mia zadbał, aby smaczną pizzę można było jeść w miłej atmosferze lokalu lub w domowym zaciszu, dlatego oferowana jest również możliwość dowozu. 

O popularności Mamma Mia poza smakiem pizzy przesądza także rozbudowana oferta innych dań, którą doceniają stali, jak i nowi klienci tej pizzerii. Dodatkowym atutem tego miejsca jest tradycyjna domowa kuchnia, a dla prawdziwych smakoszy słodkich dań restauracja poleca rozbudowaną kartę naleśników. 

W codziennym zabieganiu z braku czasu stajemy w porze obiadowej przed nudną kanapką czy sztuczną zupką z torebki. Chcąc zjeść prawdziwy obiad wystarczy zamówić, a dobry, domowy posiłek zostanie dowieziony na miejsce. W menu restauracji można znaleźć regionalne dania tj: golonko beskidzkie, żurek po beskidzku, schab panierowany XXL, karczek z kluskami i modrą kapustą. 

Dobre położenie lokalu i otwartość na gości sprawia, że nie trzeba czekać na specjalne okazje by udać się do tej restauracji na posiłek. Zdecydowanie sprzyjają temu niewygórowane ceny. Restauracja położona jest na jednym poziomie co ułatwia wejście do lokalu i poruszanie się po nim z wózkiem dziecięcym. Z pewnością jest to spore ułatwienie również dla osób niepełnosprawnych. Miła i profesjonalna obsługa zatroszczy się o każdego gościa. Domowa atmosfera i bardzo dobre jedzenie z pewnością zachęcą do powrotów.

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here